Matcha Çayı | Matcha Çayı Nedir Ne İşe Yarar?

15.02.2021
793
Matcha Çayı | Matcha Çayı Nedir Ne İşe Yarar?

Dünyanın oldukça popüler içeceklerinden biri olan Matcha çayı; sağlığınızı iyileştirmenin yanında, yıllarca krallar ve zen ustaları tarafından hem içilmiş hem de tavsiye edilmiş bir çaydır. Yeşil çay ile benzerlik gösteren, ancak yaprakları demlendiğinde yeşil çaydan oldukça farklı olan Matcha çayı, gençliğin sırrını yakalamanıza yardımcıdır.

Sağlık Deposu Matcha

Genç yapraklarının öğütülmesiyle, parlak ve yeşil toz haline getirilerek üretilen bir tür yeşil çay olan Matcha çayı, tam bir sağlık deposudur. Toz halindeki çay, sıcak suyla demlenir ve içilir. Aynı zamanda yapraklarının suda demlenmesiyle, yeşil çaydan daha farklı hale gelen Matcha yaprakları, gölgede yetiştirilir. Üstelik dünyanın en iyi Matcha çayı, geleneksel olarak gerçekleştirilen Japon çay seremonisi parçası olarak Japonya’da üretilmektedir.

Matcha Çayı

Matcha Yapraklarının Yetiştirilmesi

Matcha yaprakları Camellia Sinensis bitkisinden gelir. Farklı şekillerde yetiştirilmesine rağmen, besin değeri olarak eşsizdir. Matcha yaprakları, gölgelik yerdeki yeşil çay çalılarından yetiştirilirken; gölgede olmasının sebebi yapraklarında bulunan klorofil bileşenlerinin artırılması içindir. Klorofil bileşenlerinin artması, yapraklarının daha yeşil ve besin değerinin daha fazla artmasına yardımcı olmak içindir. Matcha yaprakları elle toplanarak ve gövdesindeki damarlar çıkarıldıktan sonra, ince toz haline getirilir. Yaprakların öğütülmesi ortalama 1 saati bulurken, besin değerinin korunması için, yapraklar karanlık ortamda öğütülür.

Matcha Çayı Yararları

Matcha çayı; diğer tüm yeşil çaylar gibi içinde antioksidan sağlayan maddeleri barındırır. Popülerliğinin giderek artması yanında; içeriğinde bulunan besinler sayesinde, yeşil çaydan daha fazla kafein ve antioksidan sağlar.

Matcha çayının sağlık açısından 8 faydası:

1.Zengin Antioksidan İçeriğe Sahiptir

Vücudun ihtiyacı olan antioksidanı fazlasıyla sağlayan Matcha çayı; hücreleri zarar veren ya da kronik hastalıklara neden olan serbest radikallerin dengelenmesine yardımcı olur.

2.Karaciğere Dosttur

Vücudun kale taşlarından olan karaciğer sağlığı; toksinlerin dışarı atılmasında, kullanılan ilaçların absorbe edilebilmesi için önemlidir. Karaciğer sağlığını korumak, karaciğer hasarına karşı önlem almak için, Matcha çayı kullanılabilir.

Matcha Çayı

3.Beyin Fonksiyonlarını Çalıştırmada Etkilidir

Yapılan araştırmalar; Matcha içinde bulunan bazı maddeler sayesinde, beyin fonksiyonlarının çalışmasında etkili olduğunu göstermiştir. Matcha çayı; yeşil çaydan daha fazla kafein içerdiği için, dikkatin, hafıza ve tepki süresinin arttırılmasına da yardımcı olur.

4.Kanserin Önlenmesine Yardımcıdır

Yapılan testler ve çalışmalar, Matcha içinde bulunan bileşenlerin, kanser hücrelerinin büyümesini engellediğini göstermiştir. Matcha içinde bulunan EGCG (epigallocatechin-3 gallate), güçlü bir antioksidan bileşeni olduğu için, kanserin vücutta yayılmasını önlemeye de yardımcı olmaktadır.

5.Kalp Hastalığı Riskini Azaltır

İnsanların ölüm nedenlerinin birçoğu kalp hastalıkları yüzünden gerçekleşir. Bu yüzden LDL yani kötü kolesterol, trigliseridler ve kan şekeri seviyelerinin iyileştirilmesi, kalp sağlığını korumada önemlidir. Matcha içerek, kalp hastalığını riskini azaltabilir, vücut metabolizmasını kuvvetlendirebilirsiniz.

6.Kilo Vermede Harika Bir Yoldur

Diyet listelerinin çoğunda harikalar yaratan Matcha; enerji tüketimini artırırken, yağ yakımı için, vücut metabolizmasının daha da hızlanmasına yardımcı olur. Ancak sadece çay içerek, tüm kilonun verilemeyeceği ve diyet listesine ciddi şekilde uymanın gerekli olduğu da bilinmelidir.

Matcha Çayı

7.Vücudun Gevşemesine Yardımcıdır

Matcha çayı, muhteşem bir antioksidan kaynağı olmasının yanında, L-theanine adlı aminoasit içeriğine sahiptir. Beyindeki alfa dalgalarını artırarak, zihinsel rahatlama sağlar. Stres azaltıcı olarak tercih edilir.

8.Yemeklerde Kullanılabilir

Sadece içecek olarak değil, tatlı ve tuzlu yemeklerde de tercih edilen Matcha; keklerde, kurabiyelerde, tavada yapılan kızartmalık yemeklerde, puding tatlılarda ve özellikle matcha çorbası şeklinde tüketilebilir.

Matcha ve Yeşil Çay Arasındaki Farklar

Her ne kadar yeşil çay ile benzerlik gösterse de Matcha çayı farklıdır. Her iki ürünün de üretiminden, ambalajlanmasına, tüketiminden, tadına kadar farklı özellikleri bulunur.

  • Yeşil çay, poşetler halindedir, Matcha çayı toz halindedir.
  • Matcha çayı %100 Matcha yapraklarından üretilir.
  • Yeşil çaydan çok daha konsantre halde kullanılır.
  • Her iki ürünün de lezzetleri hafif çimensi bir tada sahiptir.
  • Tat bakımından Matcha daha zengin tereyağı tadına sahiptir.

Yeşil çay; yaprakları güneşte bırakılarak işlenir ve poşetlenerek satışa sunulur. Matcha çayı yaprakları karanlıkta öğütülerek, toz haline getirilerek satışa sunulur.

Matcha Çayı ve Yeşil Çayın Besin Değerleri

Yeşil çay ve Matcha çayı, vücuda hemen hemen aynı yararları sağlar. Ancak besin değeri bakımından Matcha çayı 10 kat daha fazladır ve antioksidan miktarı, yeşil çaya göre 130 katına kadar çıkar. Matcha; serbest radikallerle savaşta, yüksek miktarda antioksidan içerirken, ORAC test yöntemi bazında Matcha gram başına 1300 birim çıkarır. Bunun anlamı ise yeşil çaya göre 130 kat daha fazla kalsiyum ve 172 kat daha fazla protein içeriğine sahiptir.

Matchanın Cilde Sağladıkları

Vücudun iç sağlığı kadar, dış sağlığına da önemli katkılarda bulunan Matcha, doğru şekilde kullanıldığında, cildi birçok bakımdan sağlıklı tutmaya yarar.

  • Yaşlanmaya karşı etkilidir.
  • Cilt kanserini önlemede yardımcıdır.
  • Sivilcelerle savaşta etkilidir.
  • Lekelere karşı korunma sağlar.

İnsan cildi; yenen yiyeceklerden, güneşten, kullanılan ürünlerden dolayı zamanla gevşemeye ve hasar görmeye başlar. Aynı zamanda doğal yıpranmaya karşı, vücudun geliştirdiği stresi önlemede de etkili olan Matcha çayı, cildin esnekliğini ve gençliğini korumak için kullanılır.

Matcha çayının cilt üzerinde bilinen 3 faydası:

1.Yaşlanma etkilerini azaltır

Sıcak suda çözünen toz olan Matcha, çay olarak tüketildiği gibi, içeriğinde bulunan A vitamini, C vitamini, K vitamini, B vitamini ile tam bir güç deposudur. 1 fincan matcha içildiğinde; vücut serbest radikallerle savaşarak, cilt hücrelerini yenilemeye başlar ve hücre hasarına karşı savaş açarak, erken yaşlanmayı önlemeye yardımcı olur.

2.Cilt Kanserine karşı önlem alır

Matcha sık ve düzenli şekilde tüketildiği gibi, yüze maske olarak kullanılır. Uygulandığı bölgede EGCG seviyesi ile cildi, güneşin zararlı ışınlarına karşı koruma altına alır.

EGCG seviyesi sayesinde;

  • Hasarlı hücrelerin kansere dönüşmesini engeller.
  • Bağışıklık sisteminde bulunan ve çok fazla hasar görmüş T hücrelerinin ölümünü engeller.
  • Kötü tümörlerin oluşumunu engeller.

3.Sivilceler üzerinde etkilidir

Matcha çayı içmenin yanında cilde Matcha tozu uygulandığında sivilcelere karşı savaş açılmaya başlar. Matcha çayı; sivilce bakterilerini azaltırken, sivilceye neden olan yağ asitlerinin üretimini azaltmaya başlar. Matcha çayı, güçlü antioksidana sahip olmasının yanında; mikrobiyal, inflamatuar ve kanserojen maddelere karşı etkilidir. Matcha içeriğindeki EGCG sayesinde akne ve sivilcelerle savaşır.

Matcha ile Yapılan Yüz Maskesi

Matcha, cilt için muhteşem bir bileşene sahiptir. Anti bakteriyel olduğu için, yüksek seviyede EGCG içeriği vardır. Bunun anlamı; iltihaplanmanın engellenmesi ve cilt tonunun normale döndürülmesinde yardımcı olmasıdır. Cilt elastikiyetini sağlamak ve ipek gibi bir cilde sahip olmak için matcha yüz maskesi kullanılır.

Matcha cilt maskesi yapımı:

  • 1 çay kaşığı Zen Yeşil Çay Matcha
  • 1 çorba kaşığı yoğurt

Matcha tozu ve yoğurt, macun haline gelene kadar iyice karıştırılır. Yüz ve boyun bölgesine ince bir hat şeklinde sürüldükten sonra, 10 dakika bekletilir. Sürenin bitiminde cildin daha sıkı ve ışıltılı halini görmek için, ılık suyla yıkanır.

Matcha Çayı Hazırlanması

Sadece cildinize değil, tüm vücudunuza yararlı olan Matcha hazırlamak oldukça kolaydır. Fincana 1-2 çay kaşığı yani ortalama 2-4 gr arası matcha tozu eklenir ve yaklaşık 60 ml kadar sıcak su eklenerek, iyice karıştırılır.

Farklı ölçülerde çay hazırlamak için:

  • Daha hafif bir çay içimi için; yarım çay kaşığı, ortalama 1 gr ve 90-120 ml arası sıcak su
  • Daha sert bir çay içimi için; 2 çay kaşığı, ortalama 4 gr ve 30 ml sıcak su

Matcha tozunun oranı, istediğiniz kıvama göre değişiklik gösterebilir. Bunun yanında ölçülere dikkat etmek gerekir. Her ne kadar sağlıklı olsa da çok fazla kullanıldığında, sağlığınıza ters etki edebilir.

Matcha çayı kimler içemez?
Matcha çayını, çaya alerjisi olan kişilerin tüketmesi doğru değildir. Oldukça zayıf ve ağır derecede demir yetersizliği olan kişiler için de önerilmez. Aynı zamanda böbrek taşı ya da böbrek taşı yetersizliği olan kişilerde, matcha çayı içmemeli. Röfle gibi sindirim sistemi problemi yaşayanlar için ise matcha çayı zararlı etkileriyle bulunabilir.
Matcha çayı neye faydası var?
Matcha çayı, sindirim sistemi açısından oldukça faydalıdır. Genel olarak kilo vermeye yardımcı bir çay olarak bulunur. Sindirim sistemine olumlu etkisi ile kısa bir süreç içerisinde kilo verebilirsiniz. Aynı zamanda kalp rahatsızlığı yaşayan kişiler için de bitkisel tedavi olarak tüketilmesi mümkündür. Ancak matcha çayı bir doktor kontrolü ile birlikte tüketildiği takdirde daha etkili sonuçların görülmesi mümkün.
Matcha çayı zayıflamak için nasıl kullanılır?
Matcha çayı, genel olarak zayıflamak amacıyla tüketilen bir çaydır. Zayıflamak isteyen kişiler belirli çaylar tüketir. Ve bu çaylar içerisinde matcha çayı da bulunur. Vücuda şifa sağladığı gibi zayıflama etkileriyle birlikte yer edinir. Ve antioksidan özellikleri sayesinde metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olur.
Matcha çayı hangi saatlerde kullanılır?
Matcha çayı, sabah aç karnına ve gece uyumadan önce tüketilmelidir. Sabah aç karnına 1 fincan tüketilmesi yeterlidir. Gece uyumadan önce de bir fincan tüketildiği takdirde günde yaklaşık 2 fincan tüketilmesi önerilir. Bunun dışında harici bir tüketim mideye rahatsızlık verebilir. Böyle bir durumun yaşanmaması için günde 2 fincan, uygun saat dilimleri içerisinde yeterli olur.

İlginizi Çekebilir;

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM
Sitemizde yer alan içeriklerin izinsiz kullanılması yasaktır.