Doğal Sağlık

Prematüre Bebeklerde Kafa Büyümesi | Bebeğin Baş Çevresi Büyükse Ne Olur?

27.09.2022
266
Prematüre Bebeklerde Kafa Büyümesi | Bebeğin Baş Çevresi Büyükse Ne Olur?

Prematüre bebeklerde kafa büyümesi ne kadar olmalı? Bebeklerin kafa ölçüsü alınırken nasıl bir karşılaştırma yapmalı? Bebeğinizin kafası olması gerekenden büyük ise ne yapmalı? Tüm detaylar!

Bebeklerin gelişimi ile beraber baş çevresi, boy ve kilo takiplerinin yapılması gerekir. Beklenen gelişim ölçülerine uygun olacak şekilde hesaplamalar yapılarak bebeğin baş çevresinin belirli bir düzeyde olması beklenir. Ancak kimi zaman yapılan ölçümlerde bebek baş çevresinin daha büyük olduğu tespit edilebilir.

Prematüre Bebeklerde Kafa Ölçüsünün Alınması

Bebek gelişimine bakıldığı zaman hem prematüre hem de zamanında doğan bebekler için vücut gelişim ölçülerine bakılır. Prematüre bebeklerde kafa büyümesi ilk 1 ila 2 ayda her hafta 1 cm şeklinde olacaktır.

3 ila 4. aylarda ise bebeğin baş çevresinin her hafta 0,5 cm olarak büyümesi beklenir. Sonrasında ise 1 yaşına kadar ortalama olarak 0,7 cm artış göstermesi ideal kafa büyüklüğünün elde edilmesini sağlar.

Bebeğin kafa büyüklüğünün takibinin haftalık olarak yapılması gerekir. Ancak tüm gelişim takibi yalnızca kafa ölçüsü olarak değil, boy artışı ve kilo ile de değerlendirilmelidir.

Baş Çevresi Olması Gerekenden Büyük İse Ne Anlama Geliyor?

Bebeğin baş çevresinin takibi yapılırken olması gerekenden daha yüksek bir gelişiminin olduğunu görüyorsanız bu konuda dikkatli olmalısınız. Prematüre bebeklerde kafa büyümesi için yapılan ölçümlerde;

  • İlk olarak yapılan ölçümün çocuğun tüm gelişimleri ile karşılaştırılması gerekir. Eğer boy ve kilo ile doğru orantılı ise bebeğinizin akranlarından daha hızlı bir gelişiminin olduğu söylenebilir.
  • Yapılan ölçümün doğru olduğundan emin olunması gerekir. Ölçüm için kullanılan aracı burada önemli bir yere sahip olacaktır.
  • Ölçümün doktor tarafından da yapılması sağlanmalıdır. Böylece gerçekten bir problem olup olmadığının anlaşılması elde edilebilir.

Prematüre Bebeklerde Kafa Büyümesinde Kritik Dönem

Prematüre bebeklerde kafa büyümesi için en kritik dönem 1 yaştır. 1 yaşına ulaşmış olan bir bebeğin kafa ölçüsünün belirtilmiş olan aylık büyümeler uygun olması gerekir.

Eğer bebeğin gelişiminde herhangi bir gerilik görülüyor ise bebeğin diğer sorunlarının var olup olmadığına bakılmalıdır. Bunun yanında bebeğin kafa ölçüsünün daha yüksek olması beyinde sıvı toplanmasının belirtisi olabilir.

Prematüre olan ya da olmayan bebeklerde görülebilecek olan bu durum ciddi problemlerin doğmasına neden olabilir. Bu nedenle bebeklerin baş çevresinin ölçümünün düzenli olarak yapılması sizin için büyük avantaj sağlayacaktır.

Prematüre Bebeklerde Beyinde Sıvı Toplanması

Beyinde sıvı toplanması yani hidrosefali, beyin omurilik sıvısının dolanım yollarında oluşmuş olan tıkanıklığa ya da emilim problemlerine bağlı olarak oluşan bir sorundur. Beyin içerisinde bu sıvının toplanması prematüre bebeklerde kafa büyümesi gelişiminin çok daha yüksek düzeyde olmasını sağlar.

Bu sıvı toplanmasından kaynaklı olarak beyin üzerinde kafa içi basınç oluşur. Bu durumda ise çocuğunuzun ciddi sorunlar ile karşılaşması mümkün olabilir. Yenidoğan bebekler için yapılan ölçümlerde kafa ölçüsünün beklenenden giderek fazla olması hidrosefaliye işaret ediyor olabilir.

Hidrosefali Belirtileri

Prematüre bebeklerde kafa büyümesi her zaman hidrosefali olarak değerlendirilmez. Kafa büyümesinin yanında;

  • Bebeğin giderek kafa derisinin incelmesi ve kafasındaki damarların daha belirgin bir hale gelmesi beklenir.
  • Bebekte kusma, huzursuzluk ve farklı nöbetler görülmeye başlanır. Bu belirtiler doğrudan hidrosefaliye işaret etmese de kafa büyümesi ile geliyor ise önemli bir belirti olabilir.
  • Gözlerin zamanla daha aşağıya doğru kayması, yürüme ve konuşmada gelişimsel olarak gerilik yaşanması hidrosefali için belirti olacaktır.

Bu belirtiler kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilir. Ancak tedavinin yapılması için ne kadar erken başlangıç yapılırsa o kadar iyi bir sonuç alınacağı da göz ardı edilmemelidir.

S.S.S

Bebeğin Baş Çevresi Büyük İse Ne Olur?

Bebeğin diğer gelişim alanlarına göre baş çevresi daha büyük ise görüntüleme tetkiklerinin yapılması gerekir. Hidrosefali gibi durumların yanında eğer gerekli görülür ise beyin cerrahına yönlendirme yapılarak bebeğin tedavilerine başlanır.

Prematüre Bebeklerde Baş Çevresi Ne Kadar Olmalı?

Bu durum bebeğinizin ne zaman doğduğu, cinsiyeti ve diğer durumlara göre değişiklik gösterir. Örneğin 32 haftalık doğmuş bir kız bebek 1.7 kg ağırlığında ve 29 cm baş çevresine sahip olmalıdır. Ancak bu durum 28 haftada aynı bebek için 1 kg ve 25 cm olarak belirlenmiştir.

İlginizi Çekebilir; 

https://www.dogalsaglik.com/ishal-nasil-cabuk-gecer/

https://www.dogalsaglik.com/dis-eti-tedavisi/

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Sitemizde yer alan içeriklerin izinsiz kullanılması yasaktır.