Doğal Sağlık

Disleksi Tedavisi | Disleksi Hastalığının Tedavisi Var Mı?

18.08.2021
431
Disleksi Tedavisi | Disleksi Hastalığının Tedavisi Var Mı?

Disleksi Tedavisi; Disleksi, bir kişinin öğrenme güçlüğü yaşamasıdır. Bu durum kişi için doğrudan bir hayati risk oluşturmasa da kişilerin hayatında büyük oranlarda sorun oluşmasına neden olur. Bu nedenle disleksinin tedavi edilmesi, özellikle erken yaşlarda tespit edilmesi ve çözülmesi önemlidir. Disleksi tedavisi için ise farklı yöntemler tercih edilebilir.

Eğer çocuğunuzda ya da etrafınızdaki birinde disleksi olduğu şüphesine sahipseniz bir doktor ile görüşmeniz sizin için en iyi yöntem olacaktır.

Disleksi Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Disleksi tedavisi için kişilerin duyu organlarının kullanılması ve geliştirilmesi sağlanır. Özellikle dinleme, konuşma, yazma, okuma ve benzeri becerilerin geliştirilmesi önemlidir.

Disleksi olan bir kişi için evde tek başına bir terapi uygulamanız mümkün olmayacaktır. Doktor ile görüşmeniz durumunda doktor genel bir terapi uygularken siz de küçük egzersizle disleksi olan kişinin tedavi edilmesine yardımcı olabilirsiniz.

Disleksi için tedavi yapılırken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta bu hastalığın tedavisi için herhangi bir ilaç kullanılmamasıdır. Eğer ilaç kullanmanızı öneren bir kişi ile karşılaşırsanız ilk olarak terapi yöntemini birçok kez denediğinizden ve başarısız olduğunuzdan emin olmalısınız.

Disleksi Olan Çocuğa Nasıl Davranılmalı?

Disleksi olan çocuğa olan davranışlarınız disleksi tedavisi için önemli rol oynayacaktır. En doğru yaklaşım şu şekilde olacaktır;

  • Bol bol kitap okumalısınız. Çocuğun dinlemesi ve okuması gibi becerilerini geliştirmesi önemlidir. Bu da kişilerin bol bol kitap okumasından ve dinlemesinden geçer.
  • Sabırlı olmalısınız. Sabırsız ya da sert davranışlar ile çocuğunuzu stres altına sokmamanız önemlidir. Stres disleksinin ilerlemesine neden olabilir.
  • Çocuğunuza kendini nasıl stresten koruyacağını öğretmelisiniz. Kendine olan güvenini geliştirerek okuma, yazma ve konuşma gibi durumlarda stres içerisinde başarısız olduğunu düşünmesini engellemelisiniz.
  • Çocuğunuzun özellikle okuma ya da çalışma yaptığı zamanlarda parlak, dikkatini çekebilecek ya da çocuğun dağılmasına neden olacak tüm nesneleri kaldırın. Çalışma yapılan ortam olabildiğince sade olmalıdır.

Disleksi Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Disleksi tedavisi yapılması önemlidir. Eğer tedavi yapılmaz ya da tamamlanmaz ise var olan disleksi ortadan zamanla kalkmayacaktır. Hatta yarım bırakılan tedavilerde gerileme görülerek kişinin yeniden disleksi sahibi olması ile karşılaşılır.

Bu nedenle kişilerin daha fazla yaş ilerlemesi durumunda kalmadan olabildiğince en erken vakitte tedavisi edilmesi gerekir. Kişinin sosyal ve akademik becerisini derinden etkileyen bu hastalık kişilerin hayatında büyük bir eksikliğe sahip olmasına neden olacaktır.

Kişilerin daha kaliteli ve topluma ayak uydurabileceği bir yaşama sahip olması için mümkün olduğu kadar erken tedavi yapılmalıdır.

Disleksi Hastalığı Neden Ortaya Çıkar?

Disleksi hastalığının dışarıdan bir etken ile oluştuğu görülmez. Yapılan araştırmalara göre disleksi hastaları beyninin farklı bir şekilde işlemesinden kaynaklı bu problem ile karşılaşır.

Modern görüntüleme yöntemi ile yapılan deneylerde disleksi hastası olan kişilerin okuma, yazma ya da benzeri işlemleri yaparken beyninin farklı bölümünün çalıştığı görülmüştür. Yani beyin bilgi işleme işlemini doğru bir şekilde yapamaz ve kişi buna bağlı olarak güçlükler yaşar.

Disleksi Olduğunu Nasıl Anlarız?

Disleksi olan kişilerde en sık görülen belirtiler şu şekildedir;

  • Çocuklar benzer ya da sesteş harfleri birbiri ile karıştırma eğiliminde olur.
  • Özellikle D, B, M ve N gibi birbiri ile benzerlik gösteren harfleri atlayabilir ya da istemeden fazladan bu harfleri ekleyebilir.
  • Bu kişilerin genellikle en büyük problemi alfabe ve harfler iledir. Bu nedenle okuma, yazma ve konuşma gibi harflerle yapılan işlemlerde başarısız olurlar.
  • Organize olma, grupla çalışma ya da verilen emirleri yerine getirme gibi durumlarda problemler yaşarlar.

Bu nedenle disleksi tedavisi sırasında özellikle kişilerin harfler üzerinde çalışmalar yapması sağlanır.

Disleksi Doğuştan Mıdır?

Disleksi hastaları üzerinde yapılan araştırmalarda karşılaşılan sonuçlara göre kişilerin disleksi hastası olması genetik faktörlere dayanır. Eğer kişinin aile geçmişinde öğrenme özgül bozukluğu yaşamış bir birey varsa kişinin disleksi hastası olma ihtimali artış gösterir.

Disleksi doğuştan olsa da disleksi tedavisi ile bu hastalık erken yaşta ortadan kaldırılabilir. Bunun için hastalık ne kadar erken fark edilirse o kadar hızlı bir çözüm elde edilecektir.

Disleksi Ömür Boyu Sürer Mi?

Disleksi özellikle okul öncesi ve ilkokul yıllarında keşfedilen bir hastalıktır. Çocuklar ilk olarak bu sınıflarda harflerle ve yazılarla tam anlamıyla tanıştığı için hastalığın tespiti yapılabilir.

Her ne kadar çocuklar küçük yaşlardan itibaren disleksi hastalığına sahip olsa da bu durum ömür boyu sürmez. Disleksi tedavisi yapılan kişiler disleksi hastalığını büyük ölçüde atlatacaktır.

Disleksi Haslığı Sonradan Olur Mu?

Disleksi hastalığı doğuştan olan ve küçük yaşlarda fark edilen bir hastalıktır. Kişilerin sonradan disleksi olması ise mümkün olan bir durumdur. Eğer yetişkin olan bir bireyde disleksi belirtileri görülürse bu durum kişinin önceden keşfedilemediği anlamına gelebilir.

Zamanla azalan uyaranlar ve kısıtlamalar kişilerin ileride disleksiye sahip olduğunu fark edilmesi için ortam oluşturur. Kişiler ne kadar çok akademik işlemler ile karşılaşırsa o kadar kolay tespit edilebilir.

İlginizi Çekebilir;

Erken Boşalıyorum Tedavisi

Erken Boşalma Tedavisi

Şeker Hastalığı Tedavisi

5 Aylık Prematüre Bebek Kaç Kilo Olmalı?

Prematüre Bebeklerde Enfeksiyon

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Sitemizde yer alan içeriklerin izinsiz kullanılması yasaktır.