Glisemik İndeks Diyeti | Glisemik İndeks Diyeti Nasıl Yapılır?

16.02.2021
860
Glisemik İndeks Diyeti | Glisemik İndeks Diyeti Nasıl Yapılır?

Glisemik indeks diyeti” terimi genellikle indeksli yemek planlaması için birincil veya tek rehber olarak kullanan belirli bir diyet planını ifade eder. Diğer bazı planların aksine, glisemik indeks diyetleri, kilo kaybı veya kilo bakımı için porsiyon boyutlarını veya en uygun kalori, karbonhidrat veya yağ sınırını belirtmez.

Glisemik İndeks Diyeti Nedir?

Glisemik indeks diyeti nedir; Glisemik indeks (GI) diyetinin amacı, kan şekeri seviyelerinde büyük artışlara neden olma olasılığı daha düşük olan karbonhidrat içeren yiyecekleri yemektir.

  • Glisemik diyet, kilo vermek, diyabet ve kardiyovasküler hastalık gibi obezite ile ilgili kronik hastalıkları önlemek için araç olarak kullanılır.
  • Birçok popüler ticari diyet, diyet kitapları, diyet web siteleri, bölgesel diyet, şeker ve düşük karbonhidrat diyeti de dâhil olmak üzere glisemik indekse bağlı olarak uygulanır.

Glisemik İndeks Diyeti

Glisemik İndeks Diyeti Nasıl Yapılır?

Glisemik diyet nasıl yapılır; Bir GI diyeti, öncelikle düşük değerlere sahip gıdalardan yemek reçete eder. Düşük, orta ve yüksek GI değerlerine sahip gıda örnekleri şunlardır:

  • Düşük GI: yeşil sebzeler, çoğu meyve, çiğ havuç, barbunya fasulyesi, nohut, mercimek ve kepek kahvaltı gevrekleri
  • Orta GI: tatlı mısır, muz, çiğ ananas, kuru üzüm, yulaf, kahvaltılık tahıllar, çoklu tahıllar, yulaf kepeği veya çavdar ekmeği
  • Yüksek GI: beyaz pirinç, beyaz ekmek ve patates
  • Ticari glisemik indeks diyeti, yiyecekleri düşük karbonhidrat veya hızlı karbonhidrat olarak tanımlayabilir.
  • Genel olarak, düşük GI değerine sahip gıdalar yavaş sindirilir ve emilir, yüksek değerlere sahip olanlar ise hızlı bir şekilde emilir.
  • Ticari GI diyetleri, porsiyon büyüklüğü ve protein ve yağ tüketimi için çeşitli önerilere sahiptir.

Glisemik İndeks Diyeti

Glisemik Diyet Sağlıklı mı?

Glisemik diyeti sağlıklı ; Sağlık hedeflerinize bağlı olarak, GI diyetlerinin yararları üzerine yapılan çalışmalar karışık sonuçlar vermiştir.

  • Araştırmalar, gıdadaki toplam karbonhidrat miktarının genellikle daha güçlü olduğunu göstermektedir.
  • Diyabetli çoğu insanının, kan şekerini yönetmek için en iyi araç karbonhidrat sayımıdır.
  • Bazı klinik çalışmalar, düşük GI diyetinin diyabetli kişilerin kan şekeri seviyelerini kontrol etmesine yardımcı olabileceğini göstermiştir, ancak gözlemlenen etkiler, çalışmada reçete edilen diyetlerin düşük kalorili, yüksek lif içeriğine de atfedilebilir.

Glisemik Diyet Aşamaları

Glisemik diyeti aşamaları üç ana kategoriye göre belirlenir bunlar;

  • Düşük GL: 1 ila 10
  • Orta GL: 11 ila 19
  • Yüksek GL: 20 veya daha fazla

Glisemik İndeks Diyeti Yapanlar

Glisemik Diyeti Yapanlar; 2015 yılında 120.000 erkek ve kadının diyetlerini izleyen 16 yıllık bir çalışmanın sonuçları yayınlandı. Araştırmacılar, rafine tahıllar, nişastalar ve şekerler yemekten yüksek GL’Lİ diyetlerin daha fazla kilo alımı ile ilişkili olduğunu bulmuşlardır.

  • Diğer çalışmalar, düşük GI diyetinin de kilo kaybını teşvik edebileceğini ve kilo kaybının korunmasına yardımcı olabileceğini göstermektedir.
  • Bununla birlikte, başka bir çalışmadan elde edilen veriler, aynı gıdalar için bireysel GI değerlerinde önemli bir aralık olduğunu göstermiştir.
  • GI değerlerindeki bu değişkenlik aralığı, gıda seçimlerini belirlerken güvenilmez sonuçlar oluşturmuştur.
Yüksek glisemik indeksli gıdalar nelerdir?
Yüksek gisemik değeri yüksek gıdalar arasında en çok bilinen makarnadır. Aynı zamanda işlenmiş şekerli olan bütün gıdalar glisemik indeksi yüksek gıdalar grubuna girer. Şeker hastalarının tüketmemesi tavsiye edilen beyaz un, aşırı şekerli tatlılar da bu grupta yer almaktadır. Pirinç ve işlenmiş şekerden uzak durulması gerekmektedir.
Düşük glisemik indeks kaç olmalı?
Düşük glisemik indeks değeri en az 55 olan besinler tüketilmelidir. En yüksek indeks değeri ise 70’dir. Orta sınıfta olan indeks değerlerine göre tüketilmesi gereken besinler, kan şekerinin ani yükselmelerini ve düşmelerini sağlayacak değerlere göre ayarlanmalıdır. Düşük glisemik indeksli gıdalar arasında 50 oranında karbonhidrat bulunmalıdır.
Düşük glisemik indeksli beslenme nedir?
Düşük glisemik indeksli beslenme gıdalardaki Gİ değerinin en fazla 55 olmasıdır. Bu gıdalar özellikle yoğurt ve tahıllı ürünler arasında seçilerek tüketilmelidir. Meyvelerde de en az şeker oranına dikkat edilerek tüketilmeli ve günlük belirli bir odanda glisemik diyeti uygulanmalıdır. Karbonhidrat değerinin düşük olması durumunda, vücut daha kısa sürece zayıflayacak ve yağ yakımı gerçekleşecektir.
Glisemik indeksi nasıl düşürülür?
Glisemik indeksini düşürmek için buğday ekmeği tüketilmeli ve pirinç yerine buğday tercih edilmelidir. Aynı zamanda tam taneli tahılların yiyilmesi de faydalı olacaktır. Günde en fazla 5 prosiyon sebze ve meyve tüketilmeli, bol lifli kuru baklagil ailesinden öğünler belirlenerek, diyet uygulanmalıdır.

İlginizi Çekebilir;

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM
Sitemizde yer alan içeriklerin izinsiz kullanılması yasaktır.