Sinüzit Tedavisi | Sinüzit En Hızlı Nasıl Geçer?

19.09.2021
735
Sinüzit Tedavisi | Sinüzit En Hızlı Nasıl Geçer?

Sinüzit tedavisi pek çok insanın merak ettiği konular arasındadır çünkü ülkemizde bu rahatsızlıkla uğraşan insan sayısı da epey fazladır. Tedavi yöntemlerine geçmeden evvel ilk olarak sinüzit nedir ve nasıl oluşmaktadır bundan kısaca bahsetmek gereklidir. Ayrıca sık sık grip, bronşit gibi hastalıklarla da karıştırılabilen bu rahatsızlığın tanısı için öncelikle mutlaka doktora gidilmesi gerektiğini sizlere belirtmek isteriz.

Burun boşluğumuzun etrafında, iç hava dolu cepler bulunmaktadır ve bu cepler sayesinde teneffüs ettiğimiz hava nemlenerek ısınır, solunuma uygun hale gelir. İşte bu içi hava dolu olan ceplere sinüs adı verilmektedir. Sinüzit rahatsızlığı ise, bu içinde hava bulunan ceplerin yani sinüslerimizin iltihaplanması ile meydana gelmektedir. Sinüzitin; akut sinüzit, kronik sinüzit, subakut sinüzit ve tekrarlayan sinüzit olmak üzere 4 adet çeşidi bulunmakta ve sinüzit tedavisi de bu 4 çeşide göre farklılaşmaktadır.

Sinüzit Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Sinüzit tedavisi yöntemlerinden bahsetmeden önce ilk olarak herkes tarafından merak edilen sinüzit belirtilerinden bahsedelim. Çünkü yukarıda da bahsettiğimiz üzere bu hastalık, diğer solunum yolu hastalıları ile de fazlasıyla karıştırılabilmektedir.

Sıkça rastlanan sinüzit belirtileri arasında aşağıdaki durumlar yer almaktadır:

  • Burunda tıkanıklık
  • Göz çevresinde ağrı
  • Alın başta olmak üzere şakaklar ve yanaklarda ağrı
  • Ağrıya eşlik eden hassasiyet
  • Koku ve tatlarda meydana gelen bozukluk hissi
  • Geniz akıntısı
  • Koyu sarı ya da yeşil renkte olabilen burun akıntısı
  • Dişlerde ağrı
  • Çene kısmında ağrı
  • Gece artan ve gıcık şeklinde tekrarlayan öksürükler
  • Halsizlik
  • Baş ağrısı
  • Yorgunluk
  • Ateş
  • Boğaz ağrısı
  • Ağız kokusu

Görüldüğü üzere, diğer hastalıklarda görülen belirtiler ile oldukça benzer şeyler listede yer almaktadır. Bu yüzden kesin tanının koyulabilmesi için mutlaka doktor muayenesi gereklidir.

Sinüzit Nereleri Etkiler?

Sinüzit etkileri ve bu etkilerin görüldüğü yerler aslında yukarıdaki başlık içerisinde verilmiştir. Ağrı kapsamında bu hastalığın etkilerine daha çok; baş, şakaklar, çene, dişler, boğaz göz çevresi gibi kısımlarda rastlarız.

Ancak genel bir etkiden söz edecek olursak bu belirtileri tüm vücutta görebiliriz. Çünkü yorgunluk ve ateş hissiyatı genel anlamda tüm bedeni etkileyen faktörler arasında yer alırlar. Bu yüzden bu hastalığın vücudumuzdaki etki alanının bir hayli kapsamlı olduğunu söyleyebiliriz.

Sinüzit Nasıl Geçer Evde Tedavi?

Sinüzit tedavisi için yukarıda bahsettiğimiz türlere göre farklı yöntemler uygulanabilmektedir. Ancak ileri seviyede bir sinüzit durumu söz konusu değilse o zaman evde yapabileceğiniz bir takım basit reçetelerle de bu hastalığa iyi gelecek doğal çözümleri uygulayabilir ya da hastalığın etkilerini azaltabilirsiniz.

Evde sinüzit tedavisi için ilk olarak; her hastalıkta olduğu gibi bol su tüketilmesi önerilmektedir. Buna ek olan diğer doğal yöntemlerde aşağıdaki liste içerisinde verilmiştir:

  • Bulunduğunuz ortamı bol bol havalandırın, nemsiz bir ortam içerisinde bulunmayın.
  • Çok sıcak olmamak şartı ile duş alabilirsiniz fakat soğuk su ile vücudunuzu ya da saçlarınızı yıkamayın.
  • Kaloriferli bir dairede oturuyorsanız o zaman bu ısıtıcılara nem oranını dengelemek için su aparatı alabilirsiniz.
  • Yüzünüze sıcak bir sayesinde kompres yapabilir böylece kaslarınızda rahatlama sağlayabilirsiniz.
  • Kaynamış bir suyun içerisine sinüsleri açacak bir vicks tarzında bir merhem atarak bu suyun buharını içinize çekebilirsiniz.
  • Bol bol istirahat edebilirsiniz çünkü bu tür hastalıkların dinlenmeden geçmediğini unutmayın

Sinüzit Tedavisi; Sinüzit İlaç Kullanmadan Geçer mi?

Sinüzit tedavisi yöntemleri konusunda en çok doğal yöntemlerin merak edildiği bir gerçek Sinüziti hafifletmek ya da tamamen sona erdirmek için yukarıdaki çözüm önerilerini deneyebilirsiniz. Ancak bu çözüm önerileri hafif yani akut sinüzit hastalıkları için geçerlidir. Ayrıca viral kaynaklı sinüzit durumlarında da yine bu doğal yöntemler uygulanabilmektedir. Bu bağlamda ilaçsız sinüzit tedavisi durumunun mümkün olduğunu söyleyebiliriz. Ancak, kronik sinüzit ya da diğer türler için mutlaka ve mutlaka ilaç kullanılmasının şart olduğu durumlar söz konusu olabilir. Bu yüzden doktor kontrolünün aksatılmaması gerektiğini bir kez daha belirtelim.

Sinüzit Tedavisi; Sinüziti Ne Rahatlatır?

Sinüzit tedavisi kadar bu hastalığı biraz da olsa rahatlatacak çözüm önerileri de oldukça merak edilen konular arasındadır. Bilindiği üzere sinüzitte yoğun bir burun tıkanıklığı ve buna bağlı olarak da baş ağrısı durumuna rastlanabilmektedir. Bu yüzden tıkalı burnu açmak ya da ağrıyı hafifletmek için; buhar solumak, nane- kekik gibi yağlar ile burun ve şakaklara masaj yapmak, acı biber yemek, buruna hafif bir şekilde tulu su çekmek, yine aynı şekilde tuzlu su ya da elma sirkesi ile gargara yapmak gibi çözümler sinüziti rahatlatan yöntemler arasındadır.

Evde Sinüsler Nasıl Temizlenir?

Bilindiği üzere, sinüslerin dolması ya da tıkanması ile birlikte burunda da tıkanıklık ve baş çevresinde ağrı gözlenmektedir. Bu iltihap dolayısıyla vücudun farklı kısımlarında da belirli semptomlar görülmektedir. Peki, tıkanan bu sinüsler evde, doğal yöntemler ile temizlenebilir mi?

Bu sorunun yanıtı olarak evet cevabını versek de yine de doktor kontrolünde bir tedavi yönteminin uygulanmasının daha doğru olacağını baştan belirtelim. Evde sinüsleri temizlemek için bir ılık su içerisine biraz tuz atabilir ve bunu iğnesi çıkarılmış bir enjektör yardımı ile küçük bir miktarda burnunuza yollayabilirsiniz.

Sinüzit Mideyi Etkiler mi?

Kısa vadede sinüzit için mideyi fazla etkilediği söylenemez ancak bulantı durumu söz konusu olabilir ya da uzun vadede bu etki durumu da gerçekleşebilir.

Sinüzit Beyni Etkiler mi?

Tedavi edilmeyen uzun süreli sinüzit durumlarında beyin apsesi meydana gelebilmektedir.

Sinüzit Gastrit Yapar mı?

Evet, uzun vadede böyle bir hastalığa sebep olması durumu söz konusu olabilir.

İlginizi Çekebilir;

Leyla Akkuş Zayıflama Çayı | Leyla Akkuş Çayı ile Kilo Verme

Covid-19 Aşısı Yan Etkileri

Covid-19 Mide Bulantısı Yapar Mı?

35 Yaş İçin En İyi Göz Kremi

Hyaluronik Asit ve C Vitamini Birlikte Kullanılır mı?

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Sitemizde yer alan içeriklerin izinsiz kullanılması yasaktır.