Doğal Sağlık

Epilepsi Tedavisi | Epilepsi Tamamen Tedavi Edilebilir Mi?

05.09.2021
428
Epilepsi Tedavisi | Epilepsi Tamamen Tedavi Edilebilir Mi?

Epilepsi Tedavisi; Halk arasında sara olarak da bilinen epilepsi, kronik olarak tanımlanmış bir hastalıktır. Özellikle doğumu takip eden dönemde beynin hasar almasından dolayı görülmektedir. Ara ara ortaya çıkan nöbetlerle kendisini göstermektedir. Bunun sonrasında beynin bir kısmına veya tamamına yayılır. Epilepsi tedavisi ile alakalı tüm detayları bilmek gerekmektedir.

Epilepsi Tamamen Tedavi Edilebilir Mi?

Epilepsi tamamen tedavisi hem yaş gruplarına hem de hastalığın boyutuna göre farklılık göstermektedir. Şunları bilmek lazım;

  • Epilepsi tedavisi kapsamına çocukların yaklaşık yüzde 70 ile 80’inin tedavi edilmesi mümkündür.
  • Bazı epilepsi türlerinde ise tedavinin başarı oranı yüzde 100’e kadar çıkmaktadır.
  • Bunun yanı sıra bir kısım hastalarda ne yazık ki kalıcı olabilmektedir. Ancak bunun etkilerinin azaltılması ilaçlar ve birtakım müdahalelerle mümkündür.

Epilepsi Hastalığı Kalıcı Mıdır?

Epilepsi hastalığının kalıcı olup olmaması her zaman en çok merak edilen konuların başında gelir. Epilepsi tedavisi söz konusudur. Yani bunun bir çözümü söz konusudur. Ancak genellikle ilgili sürecin çok uzun olduğunu hiçbir şekilde unutmamak gerekiyor. Bunun yanı sıra yine uzun olacak şekilde izlem yapılır.

Hastaların bir kısmında yüz yüze bir tedavi opsiyonu tercih edilir. Buna rağmen ilgili hastalığın birden fazla ve aynı zamanda değişken nedenleri mevcut olduğundan kesin bir oranın dile getirilmesi mümkün değildir. Burada dikkat çeken bir diğer nokta ise tüm epilepsi hastalarının yüzde 30’luk bir bölümünün tedaviye geç yanıt verdiğidir.

Epilepsi Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Epilepsi hastalığının tedavisi birden fazla yöntem ile olur ve bunlar şöyledir;

  • Hastalığın teşhis edilmesinden sonra tedavi planı yapılır. Uzman doktor gözetiminde bunun gerçekleştirilmesi söz konusudur. Bunun ardından ise birtakım ilaçların kullanılmasına başlanır. Fakat kullanılacak olan bu ilaçların temel özellikleri içinde kesin tedavi edebilecek kapasiteye sahip olmamaları ilk sırada gelir. Sadece baskılayıcı bir yönleri mevcuttur. Böylelikle epilepsi nöbetleri kontrol altına alınmış olur.
  • Epilepsi tedavisi denildiği zaman bir diğer alternatif ise cerrahi müdahaledir. Bu genellikle en son yöntem olarak dikkat çeker. Bunun yanı sıra hastalığın çok ilerlemiş olduğu durumlarda kullanılır. Başarı oranının oldukça yüksek olduğunu hemen ifade etmek gerekmekte.
  • Son olarak pil uygulamasının da olduğunu hemen söylemek lazım. Beyin pili adı verilen bir aygıt mevcuttur. Özel bir biçimde hizmet veren ve bu konuda tam anlamıyla profesyonel olan merkezlerde ilgili pil, mevcut alana başarılı bir biçimde yerleştirilmektedir. Özellikle son yıllarda çok sık tercih edilen bir metottur.

Epilepsi Tedavisi; Epilepsi Krizini Ne Tetikler?

Epilepsi krizini tetikleyen şeyler şöyledir;

  • Uykusuzluk her zaman ilk sırada gelen bir gerekçe olarak dikkat çekmektedir. Bundan dolayı ilgili hastalığa sahip olan kişilerin kesinlikle uyku düzenlerine özen göstermesi önem arz eder.
  • Bunun yanı sıra farklı nedenlerden dolayı ortaya çıkan ateşli hastalıkların da buna neden olduğunu unutmamak lazım.
  • Kadınlarda regl dönemi, aynı zamanda epilepsi krizlerinin en çok görüldüğü zaman aralığı olarak dikkat çeker.
  • Birçok hastalıkta olduğu gibi stresin de bu konuda tetikleyici bir etkiye sahip olduğunu unutmamak lazım.
  • Son olarak alkol kullanımı da gerekçelerin içindedir.

Neden ne olursa olsun kesinlikle epilepsi tedavi olunmalıdır. Böylelikle hastalıktan, duruma göre tamamen kurtulmak mümkündür. Bu sayede sahip olunan yaşam kalitesi de arttırılır.

Epilepsi Tedavisi; Epilepsi Kendiliğinden Geçer Mi?

Epilepsi kendiliğinden geçen bir hastalık sınıfında yer alır. Ancak bunun her epilepsi hastası için aynı olmadığını kesinlikle bilmek lazım. Özellikle ilerlemiş ve türü farklı olan hastalıkların mutlaka doğru bir yöntem üzerinden tedavi edilmesi şarttır. Hastaların yaklaşık yüzde 80’lik kısmında Epilepsi tedavisi sonrasında olumlu sonuçlar alınır. Bunun örneği ise yaşanan nöbetlerin ve krizlerin kontrol altına alınması şeklindedir. Fakat yüzde 25 ile 35 arasında değişen bir kitlede pozitif yönde bir tedavi etkisi yoktur. Bazı hastalarda ise tam tedavi olmadan da özellikle nöbetlerin kendiliğinden geçmesi söz konusu olabilmektedir.

Epilepsi Tedavisi; Epilepsi Ölüme Yol Açar Mı?

Epilepsi ölüme yol açan bir hastalık olsa da bunun çok sık bir biçimde görülmediğini hemen ifade etmek lazım. Genellikle epilepsi krizi sırasında kişinin kendisini kontrol edememesinden ötürü birtakım kazaların ortaya çıkması ölümlere yol açmaktadır. Ancak sadece ilgili hastalığın kendisinden kaynaklı olarak bilinen ölümler de vardır. Fakat yapılmış olan araştırmalarda bunun çok nadir görüldüğü sonucuna varılmıştır. Epilepsi tedavisi işte bu yüzden büyük bir önem arz eder.

Epilepsi Ömür Boyu Sürer Mi?

Epilepsi ömür boyu sürebilir çünkü bu hastalığın tek bir türü ve tipi söz konusu değildir. Buna örnek verecek olursak, primer tip olanlarda teşhisin doğru bir biçimde koyulması, Epilepsi tedavisi uygulamasının yapılmasının ardından en erken 2 en geç ise 5 yıl içerisinde hastalığın sona erdiği görülmüştür. Fakat bir nedenden dolayı ortaya çıkan epilepsi hastalıklarının tedavisi kesinlikle ömür boyu olmasından ötürü ilaç kullanımının da buna göre yapılması şarttır.

Epilepsi nedir?

Epilepsi kronik olarak tanımlanmış, beyinde yaşanan hasara bağlı olarak ortaya çıkan ve nöbetler şeklinde kendisini gösteren bir hastalıktır.

Epilepsi tedavi yöntemleri nelerdir?

Epilepsi tedavi yöntemleri içinde ilaç kullanımı, ameliyat ve beyin pili gibi opsiyonlar söz konusudur.

Epilepsi ömür boyu sürer mi?

Epilepsi türüne göre bazılarının ömür boyu sürmesi mümkündür.

İlginizi Çekebilir;

İshal Nasıl Çabuk Geçer?

Doğal Yöntemlerle Boy Uzatma

Bel Soğukluğu Tedavisi

Çikolata Kisti Tedavisi

Şeker Hastalığı Tedavisi

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Sitemizde yer alan içeriklerin izinsiz kullanılması yasaktır.