Gut Hastalığına İyi Gelen Yiyecekler | Gut Hastalığı Hangi Meyve İyi Gelir?

14.01.2021
915
Gut Hastalığına İyi Gelen Yiyecekler | Gut Hastalığı Hangi Meyve İyi Gelir?

Gut hastalığına iyi gelen yiyecekler denildiğinde, daha çok sulu meyveler ve sebzeler, C vitamini yönünden zengin ürünler aklımıza gelmektedir.

Gut hastalığı, eskiden beri zengin hastalığı yahut kral hastalığı şeklinde ifade edilmiştir. Kandaki ürik asit miktarının artışıyla oluşur. Böbreklerin çalışmasına yardımcı olan ürik asidin, bu sayede dışarı atılması gerekiyor. Ürik asit vücuda alınan yiyeceklerdeki pürin kimyasalının parçalanmasıyla birlikte oluşuyor.

Bu rahatsızlık, ağrı yapan bir çeşit iltihaplı romatizma biçiminde de geçiyor.

Çok fazla et tüketen insanlarda, proteinin artması da gut hastalığının ilerlemesine sebebiyet veriyor.

Gut hastalığını önlemek adına, aşağıdaki besinlerden yararlanılması fayda sağlıyor:

Elma

Gut hastalığına ne iyi gelir diye sorulduğunda, bol  bol elma yemek denilebilir. Özellikle, ekşi yeşil elma vücuttaki ürik asit dengesini korumak bakımından önem taşıyor. Elma da A, C, E vitamini bulunuyor. Antioksidan özelliği olan meyve, kabuklu olarak tüketildiğinde, lifleriyle de mideyi dinlendiriyor.

Elma, sade tüketildiği gibi, sirkesiyle de gut hastalığı için takviye besin şeklinde şöyle kullanılabiliyor:

  • Elmaları sade olarak, günde iki adet tüketebilirsiniz. Ekşi elmayı, yeşil elmayı tercih etmeniz isabetli olacaktır.
  • Elma sirkesini ılık bir bardak suyun içine koyup, tüketebilirsiniz. Günde bir tane içmeniz yeterlidir.

Gut Hastalığına İyi Gelen Yiyecekler; Maydanoz

Gut hastalığı nasıl geçer sorusunun yanıtı maydanoz yiyerek şeklinde verilebilir. Maydanoz, dişlerden sindirim sistemine değin birçok alana fayda sağladığı gibi, gut hastalığı için de tercih sebebidir.

Maydanoz, Yunanca kökenli bir sözcük olup, makedon otu şeklinde geçmektedir. Bu bitki; A, K, C, E vitaminlerini taşıdığı gibi, magnezyum, fosfor, potasyum, çinko, bakır içermektedir.

Maydanoz, gut hastalığı aşağıdaki şekillerde kullanılabilir:

  • Maydanoz, günde küçük bir demeti aşmayacak şekilde, sade olarak kullanılabilir.
  • Maydanoz rondoda çekilebilir. Üstüne limon sıkılarak yahut elma sirkesi dökülerek de kaşık kaşık tüketilebilir. Limon da ürik asit dengesini sağlayacak, asit bazlı bir besindir. Gut hastalığına karşı fayda getirir.

Kiraz

Gut hastalığına iyi gelen yiyecekler arasında, kiraz da bulunmaktadır. Kiraz, kalsiyum, C vitamini ve fosfor açısından önemli bir besindir. Ayrıca, sapları da alternatif tedaviler için kullanılabilir.

Kiraz gut hastalığı için şu şekillerde kullanılabilir:

  • Kiraz meyvesi bol bol sade tüketilebilir. Gut hastalığı için iyi olduğu gibi, dişleri de kuvvetlendirir, çürümelere karşı korur.
  • Kirazlar çekirdekleri çıkartılarak püre şeklinde rondodan geçirilebilir. Üstlerine limon sıkılıp, az miktarda pekmez dökülerek yenilebilir. Böylelikle, bu karışım, gut hastalığıyla birlikte, bağışıklık sistemini de güçlendirir.

Gut Hastalığına İyi Gelen Yiyecekler; Limon

Gut hastalığı için bitkisel çözüm denilince, limon da akla gelir. Limon sözcüğünün kökeni Sanskrit dilindeki ‘nimbu’ kelimesinden gelmektedir. Sebze, C vitamini yönünden de zengindir. Sitrik asit içerir.

Limon, gut hastalığı için şu şekilde kullanılabilir:

  • Her gün bir limon sıkılıp, içilebilir.
  • Limonun kabukları da ince ince kıyılıp, balla karıştırılarak yenilebilir. Balın organik ve kestane türü olması tercih sebebidir.

Çörekotu

Gut hastalığına iyi gelen şeyler arasında çörekotu vardır. Çörekotu, B, C, A vitaminleri açısından zengin olduğu gibi, albümin adlı kimyasal maddeyi de içermektedir.

Çörekotunun içinde melanthin adlı bir yağ barınmaktadır. Bu yağ aşırı dozda tüketildiğinde, zehirli etki taşıyabilir. O yüzden, kararınca kullanılmalıdır.

Gut hastalığı için çörekotu, iyi bir asit düzenleyicidir ve mideyi dinlendirir. Bu baharat, aşağıdaki şekillerde değerlendirilebilir:

  • Yarım avuç çörekotu suyla yutulur.
  • Çörekotu, salatalarda, peynirlerin üstünde, çorbalarda, sofradaki hemen hemen her yemekte kullanılabilir. Ama, ölçü kaçırılmamalıdır.
  • Çörekotu yağı da, ılık bir bardak suya iki damla damlatılarak, günde bir bardak şeklinde içilebilir.

Çöreotu güçlü bir besin takviyesidir. O yüzden, mutfaklardan eksik edilmemelidir. Yağıyla birlikte, çiğ şekilde de sürekli ve yeterli miktarda tüketilmelidir.

Gut Hastalığına İyi Gelen Yiyecekler; Isırganotu

Gut hastalığına iyi gelen yiyecekler içinde en kuvvetli olanlarından biri de ısırganotu olarak bilinir.

Isırganotu, flavonoit bileşikler taşıdığı gibi, lutein gibi bir doğal renklendiriciye de sahip, diüretik etkili bir bitkidir. Gut hastalığı için ise aşağıdaki şekillerde tüketilebilir:

  • Isırganotu haşlanıp, günde bir tabak yenilebilir. Üstüne hafif, rafine bir zeytinyağı, bir tutam kaya tuzu, biraz limon suyu eklenebilir.
  • Isırganotunun çayı da içilebilir. Bir tutum kurutulmuş ısırganotu, sıcak suda demlenip, içilebilir. Günde iki defa tüketilebilir.
Gut hastalığında ne yenir ne yenmez?
Gut hastalığına sahip olan kişilerin genellikle etkilendiği yer ayak başparmaklarıdır. Gut hastalığı kişilerin kanındaki ürik asidin fazlalaşmasıyla beraber ortaya çıkar. Bu sebeple kişilerin rahatça yiyebildikleri ya da gut hastalığından etkilenmemek için uzak durmaları gereken besinler mevcuttur. Örneğin kişiler yağlı besin ve yemeklerden, sakatatlardan, alkolden ve hamur işinden kaçınırken; kabak, salatalık, kereviz, kiraz ve çilek kişileri fazlasıyla rahatlatmaktadır.
Gut hastası kahvaltıda ne yemeli?
Kişilerin doktorları tarafından kişilere özel verilen diyet listelerini uygulamaları gerekmektedir. Bu listeye bir örnek olarak, kişilerin sabah öğünlerinde en fazla 2 dilim beyaz ekmek, yaklaşık 2 kibrit kutusu kadar yağsız peynir, domates, salatalık ve biber, bir bardak az yağlı ya da yağsız süt ve en fazla 3 adet zeytin tüketmeleri, verilebilir.
Gut hastalığına hangi besinler iyi gelir?
Gut hastalığı kişilerin yürümesini, hareket etmesini kısıtlayan bir hastalıktır. Bu sebeple kişilerin yaşam kaliteleri fazlaca düşmektedir. Bu gibi durumlarda önerilen ilk besin kaynağı kerevizdir. Kereviz ödem attırıcı özelliğine sahip olduğunda kişilerin vücutlarındaki ürik asitlerin azalmasına sebep olur. Ayrıca kerevizin yanında kabak, salatalık, kiraz, çilek gibi besinler de kişilerin rahat etmesini sağlamaktadır.
Gut hastası yumurta yiyebilir mi?
Gut ataklarının sürdüğü günlerde kişilerin peynir, süt ve yumurta gibi besinlerden uzak durmaları gerekmektedir. Ancak bu atakların son bulduğu ve kişilerin normal yaşam seyirlerine döndükleri süreçte yumurta gibi besinler tüketilebilinir. Ancak bu tüketimin kontrollü bir şekilde yapılması gerekmektedir. Aksi takdirde bu tarz besinler ürik asidin vücuttan atılımını zorlaştıracağından, kişiler atak dönemlerine tekrardan dönebilir.

İlginizi Çekebilir;

Kiraz Sapı Çayı Zayıflama | Kiraz Sapı Çayı ile Kilo Verme

Kiraz Sapı Çayı Faydaları

Halsizliğe İyi Gelen Yiyecekler | Halsizlik Nasıl Geçer

Maydanoz Çayı Zayıflama | Maydanoz Çayı ile Kilo Verme

Hyaluronik Asit ve C Vitamini Birlikte Kullanılır mı?

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Sitemizde yer alan içeriklerin izinsiz kullanılması yasaktır.