Doğal Sağlık

İdrar Yolu Enfeksiyonuna İyi Gelen Yiyecekler | İdrar Yolu Enfeksiyonu Olanlar Ne Yememeli?

14.01.2021
1.035
İdrar Yolu Enfeksiyonuna İyi Gelen Yiyecekler | İdrar Yolu Enfeksiyonu Olanlar Ne Yememeli?

İdrar yolu enfeksiyonuna iyi gelen yiyecekler genellikle sulu meyveler olmaktadır. Sarı yahut kırmızı renkli, lifli bu besinler enfeksiyon tedavisi için, takviye şeklinde önerilmektedir.

İdrar yolları enfeksiyonu, idrar yolu hücrelerinin iltihap kapması neticesinde, koyu, kokulu, sarı akıntıların bacaklardan aşağı akması neticesinde gelişir. Ağrı, acı, kaşıntı, kanama şeklinde de belirtileri olabilir. Bakteriler, böbreklere, böbrek yoluna, mesaneye zarar verebilirler. Sistit şeklinde berlirtisi en yaygın şekilde olur ve genelde kadınlarda rastlanır.

İdrar yolu enfeksiyonuna aşağıdaki besinler iyi gelebilir:

Ananas

İdrar yolu enfeksyionuna ne iyi gelir diye sorduğumuzda, ananas cevabını verebiliriz. Ananas, hem sulu, hem tatlı, hem de ağızda kayganımsı bir lezzet bırakan çekici bir meyvedir.

İlk bulunduğu tarih, kayıtlarda 15. yüzyıl şeklinde geçen meyve, dışı kozalağa benzeyen sertlikte bir kabukla kaplıdır.

Mineral bakımından çok bereketli olan meyve, idrar yolu enfeksiyonuna iyi gelen bir  besin olarak, aşağıdaki uygulamalarla tüketilebilir:

  • Ananas, sade olarak, dilimlenerek tüketilebilir.
  • Ananas rondodan geçirilerek, püre şeklinde tüketilebilir. Yahut, meyve suyu her gün bir bardak içilebilir.

Kızılcık

İdrar yolu enfeksiyonu nasıl geçer sorusunun cevabı, kızılcık bitkisinde gizlidir. Kızılcık C vitamini bakımından, dünyanın en zengin meyvesidir. Fakat, çok ekşi olduğu için, yemişinin bire bir tüketilmesi zordur. Mesela, tıpkı vişne gibi işlenmesi gerekebilir.

Kızılcık, idrar yolu enfeksiyonuna iyi gelen bir meyve halinde, aşağıdaki şekillerde yenilebilir:

  • Kızılcık en sık olarak şurup yapılarak tüketilir. Kızılcık şurubundan günde bir bardak içmeniz kafidir.
  • Kızılcıkları ezip, püre halinde, pekmezle ya da balla karıştırarak yiyebilmeniz mümkündür.

İdrar Yolu Enfeksiyonuna İyi Gelen Yiyecekler; Papaya

İdrar yolu enfeksiyonuna iyi gelen yiyecekler içinde en egzotik olanlarından biri papaya şeklinde geçmektedir. Papaya Türkiye’de iki binli yıllardan sonra; pepino, mango, dragon fruit gibi diğer bazı egzotik meyvelerle tanınmaya başlanmıştır.

Papaya, carica cinsinin bir türevi biçiminde geçmektedir. İdrar yolu enfeksiyonuna iyi gelen bu meyve, kavun ağacı yemişi şeklinde de bilinmektedir. Latin Amerika’da sık tüketilen meyve, A ve C vitaminleri içerir. Potasyum bakımından zengindir.

Papaya, aşağıdaki biçimlerde tüketilebilir:

  • Papayanın kabukları soyulur, çekirdekleri çıkarılır. Günde bir adet yenilir. Tadı bal kabağını hafif andırmaktadır.
  • Papaya suyu da, taze taze sıkılarak, günde bir bardak tüketilir.

Portakal Suyu

İdrar yolu enfeksiyonu için bitkisel çözüm, C vitamini şampiyonlarından portakala aittir. Portakal yemiş şeklinde, soyulup tüketileceği gibi, suyunun da sıkılmasıyla fayda sağlayabilir.

İdrar yolu enfeksiyonuna iyi gelen portakal, aşağıdaki şekillerde kullanılabilir:

  • Portakal günde iki orta boy şeklinde yenilebilir.
  • Günde bir bardak taze portakal suyu içilebilir.

İdrar Yolu Enfeksiyonuna İyi Gelen Yiyecekler; Limon Suyu

İdrar yolu enfeksiyonuna iyi gelen yiyecekler  arasında limon suyu vardır. Fakat, taze sıkılan limondan elde edilecek mamul kastedilmektedir. Aksine, marketlerde satılan katkı maddeli limon suları asla işe yaramaktadır.

Limon, idrar yolu enfeksiyonuna iyi gelen etkili bir bitkidir. Bütün evlerin klasiğidir. İçindeki C vitamini etkisi, idrar kesesine iyi geldiği gibi, kabukları da ayrıca bu tedavi için tüketilebilir.

Limon aşağıdaki biçimlerde değerlendirilebilir:

  • Günde iki adet limon, sabah ve akşam olacak biçimde, içilebilir.
  • Limon suyundan taze sıkılmış limonata yapılarak içilebilir.
  • Limon kabukları rendelenip, biraz da balla karıştırılarak, bir tatlı kaşığı şekilde suyla hızla yutulabilir. Kabuklar çok kuvvetlidirler; lakin, acı olmaları, onların yenilmesini zorlaştırabilir.

Kırmızı Üzüm

Kırmızı üzüm, idrar yolu enfeksiyonuna iyi gelen şeyler içinde, sevilerek yenileceğini düşündüğümüz bir meyvedir.

Kimi zaman, pembemsi bir rengi de olan kırmızı üzüm, A ve B6 vitaminleri bakımında zengindir. İçinde, demir, kalsiyum, fosfat gibi büyük etken maddeler taşır. Lutein adlı güçlü bir renklendirici taşır. Lutein sarı, turuncu ve kırmızı meyvelerde sıkça yer almaktadır.

İdrar yolu enfeksiyonuna iyi gelen bu meyve, kuvvetli bir antioksidan sayıldığı gibi, mesane kanserine, bağırsak kanserine de iyi gelir. Şeker hastalığı, kalp rahatsızlığı gibi şeyleri de önler.

Kırmızı üzüm aşağıdaki şekillerde tüketilirse, idrar yolları adına da fayda sağlayabilir:

  • Günde en az bir kilo kırmızı üzüm tüketilmelidir.
  • Kırmızı üzüm suyu çıkarılarak yapılacak da bir meyvedir. Kırmızı üzüm suyu günde bir bardak içilebilir.
  • Kompostolarda da güvenle kullanılabilir.
Idrar yolu enfeksiyonuna hangi içecekler iyi gelir?
İdrar yolu enfeksiyonuna iyi gelecek içecekler arasında en bilindir çay ağacı yağıdır. Ancak limon suyu ve böğürtlen çayı demleyerek de kısa süreliğine idrar yolu enfeksiyonun ağrı ve sancısından uzaklaşabilirsiniz. Maydanoz suyu tüketmeniz ve özellikle kızılcık çayını da içerek idrar yolu enfeksiyonun etkilerini azaltmanız sağlanabilmektedir.
İdrar yolu iltihabı nasıl iyileşir?
İdrar yolu iltihabı yerleşik bir virüsten kaynaklanıyorsa mutlaka antibiyotik kullanılmalıdır. Ancak hafif seyir eden rahatsızlıklarda böğürtlen çayı ve maydanoz iyi gelecektir. Su içmekten çekinmemeli özellikle tuvaletinizi tutmamalısınız. Acı verse de ne kadar sık tuvalete çıkarsanız hastalıktan kurtulma oranınız da o kadar kısa sürede artacaktır.
Idrar yolu enfeksiyonu ne tetikler?
İdrar yolu enfeksiyonunu tetikleyen durumlar strese dayalı olabilmekle birlikte özellikle aşırı soğuk ve kirli suya maruz kalmak da idrar yolu enfeksiyonuna neden olabilir. Havuza girmek, denize girmek ve tuvalet kullanımının steril olmaması hastalığın artmasına neden olacaktır. Bununla birlikte yanlış cinsel ilişki ve steril olmayan cinsel yaşantı da enfeksiyona neden olacaktır.
İdrar yolu iltihabına hangi antibiyotik iyi gelir?
İdrar yolu enfeksiyonu için mutlaka bir uzmanla görüşülmelidir. Şase halinde verilen antibiyotikler ağrı kesicilerle birlikte kullanılması ve bol su içilerek süreç takip edilmelidir. Hastanın enfeksiyon durumu ve nedenlerine bağlı olarak verilecek olan antibiyotik de farklılık göstermektedir.

İlginizi Çekebilir;

İdrar Yolu Enfeksiyonu Tedavisi

Bebeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu

Mesaneye İyi Gelen Yiyecekler | Ne Yenmelidir?

Sarı Kantaron Yağı

İdrar Tutukluğu Nasıl Geçer?

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM
Sitemizde yer alan içeriklerin izinsiz kullanılması yasaktır.