Protetik Diş Tedavisi Nedir | Protetik Diş Tedavisi Neye Bakar?

08.09.2021
902
Protetik Diş Tedavisi Nedir | Protetik Diş Tedavisi Neye Bakar?

Protetik Diş Tedavisi Nedir; Kaybedilmiş olan dişlerin farklı protez kullanılarak işlevi ve estetiğinin yeniden kazandırılması protetik diş tedavisi ile mümkündür. Tedavi çeşitli nedenlerden dolayı kaybedilen dişlere bağlı olarak oluşan fonksiyon kayıpları ile birlikte aynı zaman ağız estetiğinin geri kazandırılması içinde uygulanır.

Tüm müdahalelere rağmen diş ve dişeti hastalıklarından dolayı kaybedilen dişler insanlarda konuşma başta olmak üzere günlük aktivitelerin bozulmasına ya da sekteye uğramasına sebep olur.

Travma ya da kazalara bağlı olarak yaşanan diş kayıpları ise kişide özgüven azalmasına neden olur, insanlar gülümsemekten kaçar ve bu durum psikolojik rahatsızlıkların ortaya çıkar. Yaşanan tüm bu olumsuzlukları ortadan kaldırabilmek için eksik olan dişlerin farklı yöntemler kullanılarak tamamlanması gerekir.

Protetik Diş Tedavisi Kimlere Uygulanır?

Protetik diş tedavisinin uygulandığı kişiler çoğu zaman tedaviye geç kalmış olan hastalardır. Kaybedilen dişler ya da farklı protez çeşitlerinin geri kazanılması söz konusudur. Tedavi metotları insanlara hem estetik hem de fonksiyon anlamında daha iyi hissetmesi için imkan sağlar.

İnsanlar protetik diş tedavisi sayesinde gülümsemekten korkmaz. Diş hekimliği branşında önemli bir yere sahip olan protetik diş tedavisi estetik gülüşe sahip olmak isteyen hastalar da uygulanır.

Aynı zamanda çürük nedeniyle dişlerini kaybeden hastalar içinde uygulanan yöntem ile mutlu ve sağlıklı gülüşlere kavuşmak mümkündür. Dolayısıyla protetik diş tedavisi dişlerde ve diş protezi üzerinde yaşanan sorunlarda gecikmiş olan hastalar üzerinde uygulanan bir tedavi yöntemidir.

Protetik Diş Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Protetik diş tedavisi iki farklı şekilde uygulanmaktadır bunlar hareketli protezler ve implant üstü protezler şeklindedir. Halk arasında damak protezi olarak bilinen hareketli protezler çeşitli nedenlerden dolayı dişlerinin tamamını kaybetmiş hastalar üzerinde uygulanmaktadır.

Kişinin başta beslenme bozukluğu olmak üzere birçok aktivitesini olumsuz yönde etkileyen diş kayıplarında uygulanan hareketli protez yöntemi takip çıkarılabilen özelliğe sahiptir. Ağız içindeki dokulardan destek alacak şekilde tasarlanan protetik diş tedavisi estetik ve fonksiyon kaybını ortadan kaldırır.

Kemik seviyesine uygun olan ve hiç dişi bulunmayan hastalarda uygulanan implant üstü protezler, implantların üzerine hareketli ya da sabit protezlerinin yerleştirilmesi ile gerçekleştirilir.

Protez sayesinde kemik dokusuna güç iletimi sağlandığından dolayı hastada kemik kaybı engellenir. Aynı zamanda uygulama sayesinde gülüş estetiği tamamen düzenlenebilir.

Protetik Restorasyonlar Kaça Ayrılır?

Protetik Diş Tedavisi Nedir; Protetik restorasyonlar 3 farklı seçenek şeklinde uygulanmaktadır; yeterli diş dokusu desteği bulunmayan aynı zamanda dolgu ile tedavisi söz konusu olmayan büyüklükte kayıp yaşanan dişler için sabit protez seçeneği kullanılır. Yöntem bir ya da çok daha fazla diş eksikliği olan durumlarda tercih edilmektedir.

Protetik diş tedavisi için kullanılan zirkonyum restorasyonlar dayanıklı ve estetik olmasının yanı sıra yüksek dirence sahip ve biyo uyumludur. Doğal diş rengine yakın bir materyal olmasından ve aynı zamanda kuvvet karşısında dayanıklılık özelliği hem sabit hem de implant üstü protezlerde zirkonyumun kullanılmasının yaygın hale getirmektedir.

Dişlerde yaşanan form, boyut renk ya da şekil bozukluklarını tedavi etmek için kullanılan yöntem laminate restorasyonlardır. Yaprak şeklindeki porselenler doğal dişe yakın görünüme sahiptir ve oldukça estetiktir.

Protetik Diş Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Protetik diş tedavisi beş seans sürmektedir ancak bazı durumlarda seans sayısının artması söz konusudur. Hastanın tedavi sonrası takılan proteze alışma süresi genel olarak 1 ila 1,5 ay olarak değerlendirilmemelidir.

Kullanılan protezlerin insan yaşamı boyunca kullanması mümkün değildir, normal şartlar içerisinde her 5 yılda bir farklı işlemler uygulanması gerekir ancak bu süre hastaya göre farklılık gösterir.

Zaman içerisinde protezin doku ile uyumu bozulur çünkü canlı dokularda değişiklikler yaşanır, protez düşmeye başlar ya da hasta yemek yemekte zorlanır. Çoğu zaman protezin içi doldurulurken çoğu zamanda yeni protez yapılması gerekir bu konudaki karar tamamen diş hekimine aittir.

Protetik Diş Tedavisi Dolgu Yapar Mı?

protetik diş tedavisi bilgisayar teknolojisi kullanılarak porselen dolgu uygulaması yapılmaktadır. Bilgisayar destekli tasarım ve üretim olan ve CAD-CAM olarak adlandırılan teknoloji ile protetik tedavilerde porselen dolgu ile birlikte aynı zamanda kuron, lamina ve köprü gibi birçok tedavi yöntemi de uygulanmaktadır.

Protetik Diş Tedavisinde Kullanılan Malzemeler Nelerdir?

Protetik diş tedavisinde kullanılan malzemeler hastanın fonksiyonel ya da estetik ihtiyacına göre çeşitlendirilmektedir. Tam metal restorasyonların yanı sıra metal destekli porselen restorasyonlar kullanılabilir. Aynı zamanda zirkonyum destekli porselen restorasyonlar ile tam zirkonyum restorasyonlar ya da tam porselen restorasyonlar protetik diş tedavisi için tercih edilebilir.

Protetik Diş Tedavisi Hangi Hastalıklara Bakar?

Diş kaybı ya da estetik gülüş problemi yaşayan hastalar için kullanılan uygulama protetik diş tedavisi olmaktadır. Protetik diş tedavisi uygulanan hastalıklar çürük başta olmak üzere farklı nedenlerden dolayı yaşanan diş dökülmesi ve diş kırılması gibi problemler için uygulanır.

Aynı zamanda protetik diş tedavisinin uygulandığı hastalıklarda vardır, tedavi yöntemi yüz, dil ve çene bölgesinde bulunan eksikliklerin ve deformasyonların tedavisi içinde kullanılır.

Protezin Yapılması Ne Kadar Sürer?

Protezin yapılabilmesi için ölçü alınmasından itibaren gerekli olan süre 5 seanstır.

İmplant Sonrası Aynı Gün Protez Takılır Mı?

İmplant cerrahisinin yapıldığı gün değerlendirmeler sonrası hastaya sabit ya da hareketli protez uygulanır.

Protez İle Rahat Konuşulur Mu?

Protez bazı seslerin telaffuz edilmesinde sorun yaşanmasına neden olabilir.

İlginizi Çekebilir;

Protetik Diş Tedavisi

Diş İltihabı Nasıl Geçer?

Nane Yağı

Diş Eti Tedavisi

Restoratif Diş Tedavisi

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM
Sitemizde yer alan içeriklerin izinsiz kullanılması yasaktır.