Topuk Dikeni Tedavisi | Topuk Dikeni Nasıl Yok Edilir?

18.09.2021
525
Topuk Dikeni Tedavisi | Topuk Dikeni Nasıl Yok Edilir?

Topuk Dikeni Tedavisi; Topuk dikeni kalkarken, otururken yaşanılan ağrıdır. Topuk dikeni beraberinde belirli rahatsızlıkları da getirebilir. Bunun için doğru topuk dikeni tedavisi alınmalıdır.

Topuk Dikeni Nedir?

Topuk dikeni yanlış ayakkabılar ya da uzun süre ayakta durmayı gerektiren işler sonucunda oluşabilir. Düzensiz kilo artışı, tabana aynı yük binmesi gibi nedenlerden dolayı kişinin yaşadığı bir enflamasyondur. Ayak tabanında yer edinen kaslar, topuk kemiğini bağlayan liflerde herhangi bir yırtılma ya da kopma sonucu oluşur. Burada zamanla kireçlenme ya da sert doku birikmesine sebep gösterir. Sabahları ilk ayağa basıldığı anda hissedilen ağrı, topuk dikeni şeklinde adlandırılır. Bu durum diken batması olarak bir acı hissi yaşattığı için topuk dikeni hastalığı şeklinde adlandırılır.

Topuk Dikeni Nedenleri Nelerdir?

Topuk dikeni hastalığının belirli nedenleri bulunur. Bunlar;

  • Artrit
  • Obezite
  • Ortopedik olmayan ayakkabılar
  • Yürüme sorunları
  • Parmak arası terlik gibi çeşitli etmenlerdir.

Topuk dikeni birçok insanda yürürken acı hissi verir. Diken batıyormuş gibi hissedilebilir. Bu sebepten dolayı topuk dikeni şeklinde adlandırılır. Sürekli olarak sert yüzeyde yürümek, desteksiz ayakkabılar giymek, koşmak, zıplama veya atlama gibi etmenlerden dolayı kaynaklanabilir. Topuk dikeni hastalığının tedavisi mümkündür. Tedavi doktor kontrolünde gerçekleşmeli. Uzun süre boyunca kas ve bağ dokusunda meydana gelen zedelenme sonucu ortaya çıkar. Bu da zamanla liflerde yırtılma ya da kopma getirebilir.

Topuk Dikeni Risk Faktörleri Nedir?

Topuk dikenine neden olabilecek belirli hastalıklar bulunduğu gibi risk faktörleri de mevcuttur. Topuk dikeni oluşma riskini arttıran risk faktörleri şu şekildedir;

  • Sportif aktiviteler
  • Sert yüzeyler
  • Travma
  • Yaşlanmak
  • Ve son olarak fazla kilodur.

Sportif aktivitelerde doğru ayakkabı tercihi, önemli bir detaydır. Sert yüzeylerde sürekli olarak ayakta durmak, topuk dikeni hastalığının nedenleri içerisinde bulunur. Topuğu çarpma ya da topuğu sert yere vurma gibi travmalar sonrasında da topuk dikeni yaşanılması mümkündür. İlerleyen yaşla birlikte topuk dikeni görülür. İlerleyen yaşla birlikte fazla kilo oluşumu da, topukta baskı oluşturacağı için sorun haline gelir. Reiter hastalığı, omurga ya da bel romatizması, yaygın  iskelet hiperostozu olmamak için uygun olmayan ayakkabılar giyilmemelidir.

Topuk Dikeni Belirtileri Nedir?

Topuk dikeni rahatsızlığı ile karşılaşılmadan önce belirli belirtiler bulunur. Bunlar topukta keskin bir ağrı ile başlar. Bu ağrının zamanla ilerlemesiyle devam eder.

  • Topuk iltihabı ya da topuk şişmesi,
  • Topuk altında kemik benzeri çıkıntılar oluşması
  • Yürümeyi zorlaştıran hassasiyet gibi sebeplerden dolayı yaşanır.

Belirtiler başladığında kesinlikle doktor kontrolünde olunmalı. Doktor kontrolünde olunmazsa, hastalık artabileceği gibi beraberinde istenmeyen sonuçlar da oluşturabilir.

Topuk Dikeni İçin Evde Ne Yapılabilir?

Topuk dikeni için evde belirli işlemler uygulanabilir. Bunlar masaj ve soğuk uygulamalardır. Masaj uygulaması ayak parmakları geriye çekilerek yapılmalıdır. Soğuk uygulamalarını yaklaşık 5 dakika kadar süreç ile uygulanmalı. Ağrı kesici kremler sürülerek de evde topuk dikeni için tedavi yapabilirsiniz. Burada ağrı kesici kremler doktor önerisiyle alınmalı.

Topuk Dikeninin Çaresi Nedir?

Topuk dikeninin çaresi, tıbbi tedavilerdir. Tıbbi tedaviler gerektirmediği durumlarda yani topuk dikeninin ağrıları henüz yeni başladığında evde de belirli bitkisel ürünlerle bu durumu önleyebilirsiniz. Bitkisel kremler topuk dikeninin ağrısını azalttığı gibi beklenilmeyen diğer rahatsızlıkların giderilmesini de önler. Topuk dikeni ağrısını azaltan belirli kremler bulunur. Bunlar gelişigüzel kullanılmamalı. Topuk dikeni tedavisi içerisinde doktorunuz kullanmanız adına size belirli krem ve losyonlar önerir. Bunlar doğru zaman dilimleri içerisinde uygulanmalı. Harici kremler ağrıyı artırdığı gibi topuk dikeninin geçmesini de sağlamaz.

Topuk Dikenine Ne İyi Gelir?

Topuk dikeni tedavisi öncesinde ağrı kesici kremler kullanılabilir. Ağrı kesici kremler ile birlikte masaj ve soğuk uygulamalarına da başvurulması mümkündür. Burada yapılan masaj ayak parmaklarından geriye çekilerek gerçekleşmelidir. Ağrı kesici kremler de, doktor kontrolleri alınıp uygulanmalı ve günde yaklaşık 4-5 defa tekrar etmelidir. Herhangi bir kremin topuk dikeni tedavisinde uygulanması, doğru olmayabilir. Bu yan etkileri ile birlikte karşılaşmana da sebep gösterir. Ancak doktor önerisi ile bir krem uygulanması, topuk dikeni ağrısının zamanla azalmasını sağlar.

Topuk Dikenine Limon İyi Gelir Mi?

Limon içeriğinde antioksidan maddeler bulunur. Antioksidan maddeler bağ dokularını yenilediği gibi eski ayak sağlığınıza kavuşmanız adına yardımcı olur. Gece uyumadan önce limon dilimlerini ayağa sarıp, çorap giyerek uyulmalıdır. Bu durum bir hafta boyunca denildiği takdirde topuk dikeninden kurtulması mümkün.

Topuk Dikeni Olanlar Yürüyüş Yapabilir Mi?

Topuk dikeni rahatsızlığı olan hastalar yürüyüş yapabilir. Ancak burada doğru spor ayakkabısı ya da diğer bir ifadeyle yürüyüş ayakkabı tercih edilmeli. Uzun süreli olarak yürüyüş yapılmamalı. Ayakkabı içeriğinde silikon aparatlar kullanılarak, yürüyüş önerilir.

Topuk Dikenine Hangi Doktor Bakar?

Topuk dikeni için uzman bir ortopedi ve travmatoloji doktoru ilgilenir. Bunun haricinde herhangi bir doktorun topuk dikeni tedavisinde bilgi birikimi bulunmaz. Doğru bir doktordan tedavi alınmalıdır. Bu durum topuk dikeninin beraberinde diğer rahatsızlıkların giderilmesi adına önemlidir.

İlginizi Çekebilir;

Saç Dökülmesi İçin Şampuan | Saç Dökülmesi Şampuanı

Doğal Yöntemle Tansiyon Düşürme

Nane Yağı

Doğal Ağrı Kesici Yağlar

Uyku Apnesi Tedavisi

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Sitemizde yer alan içeriklerin izinsiz kullanılması yasaktır.