Doğal Sağlık

Östrojen Eksikliğine İyi Gelen Yiyecekler | Östrojeni Artırmak İçin Ne Yapmalı?

14.01.2021
597
Östrojen Eksikliğine İyi Gelen Yiyecekler | Östrojeni Artırmak İçin Ne Yapmalı?

Aşırı egzersiz, yeme bozuklukları, hipofiz bezinin yavaş çalışması, genetik sorunlar gibi sebeplerle östrojen eksikliği yaşanabiliyor. Bu durumda östrojen eksikliğine iyi gelen yiyecekler tüketilmesi faydalı olacaktır.

Östrojen Eksikliğine İyi Gelen Yiyecekler; Adaçayı

Adaçayı içerisinde doğal östrojenler bulunmaktadır. Bu sebeple östrojen eksikliğine iyi gelen şeyler arasında bulunuyor. Östrojen eksikliği yaşayanlar düzenli olarak adaçayı tüketirlerse vücutlarındaki östrojen seviyesinde artış gözlemlenir. Ayrıca adaçayı terleme, ateş basması gibi menopoz belirtileri üzerinde de etkilidir.

  • Günde 1 bardak tüketime uygundur.
  • İçerisine bal karıştırılabilir.
  • Aşırı kullanımından kaçınmalısınız.

Soya Fasulyesi

Östrojen eksikliğine iyi gelen yiyecekler arasında bulunan soya fasulyesi doğal östrojen olan isoflavonlar içeriyor. Bu sebeple östrojen eksikliği problemi yaşayanlar beslenme düzenleri içerisine mutlaka soya fasulyesi eklemeliler. Uzun süre düzenli kullanıldığı takdirde östrojen seviyesinin yükselmesine yardımcı olur.

  • Soya fasulyesini tüketeceğiniz günden önceki akşam ıslatarak bol su ile yıkayın. 20 dakika haşladıktan sonra suyunu süzün. Soğanları küçük küçük doğradıktan sonra zeytinyağında pişirin. Dereotu, az miktarda şeker, tuz ve soya fasulyelerini üzerini geçecek kadar su içerisinde 60 dakikaya kadar pişirin.
  • Hem taze hem de kuru şekilde tüketilebilir.

Anason

Östrojen eksikliği için bitkisel çözüm olarak anason kullanılabilir. Anason içerisinde bol miktarda doğal östrojen bulunmaktadır. Bu sebeple östrojen eksikliği yaşayanlar için sıklıkla anason önerilmektedir. Aynı zamanda menopoz belirtileri azaltılması, uyku problemleri ve hazımsızlık problemleri içinde faydalıdır.

  • Kaynayan suyun içerisinebir miktar anason karıştırılarak çay haline getirilerek tüketilebilir.
  • Taze yaprakları, tohumları veya kurutulmuş hali kullanılabilir.
  • Demlenme süresi ortalama olarak 7 ile 10 dakika arasında sürmektedir.
  • Anason çayının uyku getirme etkisi olduğu için gündüz tüketilmemesi önerilir.

Östrojen Eksikliğine İyi Gelen Yiyecekler; Maydanoz

Östrojen eksikliğine ne iyi gelir: Maydanoz vücudumuz için oldukça faydalı ve pek çok hastalık konusunda kullanılabilen bir besin. Birçok konuda vücuda faydaları bulunan maydanozbol miktarda doğal östrojenler içermektedir. Bu yüzden östrojen eksikliği yaşayanlar tarafından tüketilmesi önerilir. Aynı zamanda menopoz belirtilerinin azalması için de yardımcıdır.

  • Maydanoz sebze olarak tek başına, yemeklerin yanında veya salataların içerisinde tüketilebilir.
  • Östrojen eksikliği yaşayanlar bir şişe su içerisine bir tutam maydanoz koyarak gün içerisinde tüketebilirler.
  • Bir bardak su ile bir tutam maydanozu kaynatarak çay şeklinde tüketebilirsiniz. Hem soğuk hem de sıcak tüketim için uygundur.

Çuha Çiçeği Yağı

Östrojen eksikliği nasıl geçer: Östrojen eksikliği konusunda oldukça etkili olan bir diğer besin maddesi de çuha çiçeği yağı olarak karşımıza çıkıyor. Kızılderililer tarafından yoğun olarak kullanıldığı bilinmektedir. Çuha çiçeği yağı menopoz ile birlikte gelen ateş basması, gece terlemesi gibi belirtilerin azalmasına yardımcı oluyor. Aynı zamanda adet sancıları içinde kullanılabilmektedir. Ayrıca içerisinde omega-6 bulunmaktadır.

  • Çuha çiçeği yağının gece yatmadan önce kullanılması gerekmektedir.
  • Doktorunuza danışarak kapsül şeklinde çuha çiçeği yağı takviyesi alabilirsiniz.

Keten Tohumu

Keten tohumu östrojen eksikliğine iyi gelen yiyecekler arasında bulunuyor. Keten tohumu içerisindedoğal östrojenler bulunmaktadır. Bu sebeple östrojen eksikliği yaşayan kişiler tarafından kullanılması önerilir. Keten tohumun ayrıca tokluk hissi vermesi ve sindirim sistemine daha güçlü hale getirmesi gibi faydaları da bulunuyor.

  • Keten tohumu çoğunlukla ekmek ve mısır gevrekleri içerisinde kullanılmaktadır. Bu şekilde tüketebilirsiniz.
  • Keten tohumunu yaygın olarak kullanım çeşidi salataların içerisinde tüketilmesidir.
  • Günde bir çay kaşığı kadar tüketebilirsiniz.

Susam

Susam içerisinde doğal östrojen barındıran besinler arasında yer alıyor. Bu sebeple östrojen eksikliği yaşayanlar için faydalı bir besindir.

  • Susam yemek veya salataların içerisinde tüketilebilir.
  • Ekmek, poğaça ve simit gibi besinleri tüketirken susamlı olanları tercih edebilirsiniz.

Bezelye

Vücudumuz için birçok faydası bulunan bezelye östrojen eksikliğine iyi gelen yiyecekler arasında bulunuyor. Vücudun östrojen seviyesinin yükselmesinde bezelye oldukça etkili bir yiyecektir. Aynı zamanda içerisinde bol miktarda potasyum, magnezyum ve demir bulunmaktadır.

  • Haftada bir veya birkaç kere bezelye tüketebilirsiniz.
  • Haşlanmış şekilde ve farklı sebzeler ile birlikte pişirilerek tüketilebilir.

Östrojen Eksikliğine İyi Gelen Yiyecekler; Civan Perçemi

Civan Perçemi doğal östrojen olma özelliği göstermektedir. Bu sebeple östrojen eksikliği yaşayan kişiler için oldukça etkili bir bitkidir.

  • Civan perçemi banyo yapılan su içerisine karıştırılarak kullanılabilir. Bu şekilde üreme problemlerinin sebep olduğu etkilerin azalmasına yardımcı olacaktır.
  • 1 tatlı kaşığı civan perçemini bir bardak su içerisinde 10 dakika demleyerek suyunu süzdükten sonra tüketebilirsiniz.
Östrojen hormonu ne zaman yükselir?
Östrojen hormonu, adet gününün ikinci haftasına kadar devam eder. Ovulasyon döneminde östrojen hormonlarının, normalinin daha fazlasında arttığı görülür ve bu dönemde en üst seviyeye ulaşır.
Östrojen hormonu hangi besinlerde bulunur?
Östrojen içeren belirli gıdalar bulunur. Bu gıdalar susam tohumları, keten tohumu, soya fasulyesi ve kuru meyvelerdir. Protein, vitamin ve mineral açısından güçlü içeriğe sahip olan besinler östrojen adına oldukça önemlidir. Soya fasulyesinin tercihen yemeğini yapabilirsiniz. Kuru meyvelerde gün içerisinde atıştırmalık olarak tüketilebilir.
Östrojen hormonu en çok hangi bitkide var?
Östrojen hormonu bitkilerde fazlasıyla yer edilir. Bu bitkiler kuş üzümü, kuru üzümü, keten tohumu, kırmızı yonca otu, brokoli, ıspanak, lahana ve çeşitli otlardır. İçeriğindeki mineraller ostrojen hormonu açısından fazlasıyla bulunur.
Östrojen seviyesi nasıl ölçülür?
Östrojen seviyesi için östrojen testleri bulunur. Bu testlerle birlikte ostrojen seviyesi ölçülebilir. Testler idrarda bulunan kadınlık hormonlarının seviyesine göre bir ölçülme ile gerçekleşir. Genellikle kan alımı ile yapılır. Yaklaşık 20 saatlik idrar toplanarak, test yapıldığı takdirde bu testte birlikte üç çeşit östrojen hormonu adına uygulama gerçekleşir.

İlginizi Çekebilir;

Vitamin Eksikliğine İyi Gelen Yiyecekler

Demir Eksikliğine İyi Gelen Yiyecekler

Anason Çayı Zayıflama | Anason Çayı İle Kilo Verme

Nar Çiçeği Çayı Zayıflama | Nar Çiçeği Çayı ile Kilo Verme

Anason Yağı Faydaları

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Sitemizde yer alan içeriklerin izinsiz kullanılması yasaktır.